Nonfiktiivisen sarjakuvan kurssi

4.02.2015 - 12:50 / lahtijossainmielessa.


4.-5.2 ja 18-30.3. 2015
25 h + 6 h omaa työskentelyä
voi olla ryhmätyö

Esimerkiksi:

  • käyttöohjesarjakuva
  • tutkiva sarjakuva
  • henkilökuva /haastattelu
  • ärsyttävä asia –> ota selvää /oikaise /vastine ? oikaisu?
  • arvostelu /kritiikki
  • reportaasi, matkapäiväkirja
  • omaelämäkerrallinen (tietyin varauksin)

Tiedon tarkistaminen, ohjeet toimittaja Verna Kuutti:

”Tiedon tarkastaminen: yleensä kai nyrkkisääntönä on, että tieto pitäisi varmentaa kahdelta luotettavalta lähteeltä. No, mikä sitten on luotettava lähde? Arvio kannattaa aloittaa siitä, että miettii, mikä on tämän tahon motiivi julkaista tietoa. Onko lähteellä poliittisia /kaupallisia sitoumuksia? Jos Panimoliitto julkaisee tiedotteen oluesta oivana palautusjuomana (tapahtui tänään!), kannattaa ehkä kysäistä vaikka yliopiston ravitsemustutkijoiden kanta asiaan. Yliopistoja pidetään aika usein puolueettomina lähteitä, mutta kyllä niidenkin tutkijoilla saattaa olla vahvoja intressejä. Eli ei ole todellakaan mitään helppoa hommaa, vaatii kyynistä mieltä: epäile kaikkea!

Netti tekee tietojen tarkistamisesta sekä helpompaa että vaikeampaa. Pikku guuglailulla on hyvä kartoittaa, mitä kaikkea asiasta on kirjoitettu. Toisaalta trollaillu ja suoranainen informaatiosota on tullut hyvin paljon helpommaksi. Nettiin voi kuka tahansa perustaa sivun ja nimetä sen vaikka MAAILMAN UUTISIKSI. Netissä myös väärä tieto lähtee leviämään helposti, jopa ihan virallisillakin uutissivuilla, koska uutiskilpailu on niin kovaa.

Olennaista on siis aina kertoa, kenen tietoa on käyttänyt – varsinkin jos kyseessä on ristiriitainen tai epävarma tieto. Annetaan lukijalle mahdollisuus itse arvioida, onko käytetty lähde luotettava.”

Nykyään on nettitiedon tarkistamiseen erikoistuneita firmoja, jotka tarkastavat esim. videoiden autenttisuuden erilaisten metadatojen avulla
Citizen Journalists Are Banding Together to Fact-Check Online News

Fact checkingin joukkoistamisesta:
This Startup Wants To Help Readers Fact-Check Every Detail In An Article

Kategoria: 2014-2015, opiskelu, reportaasisarjakuva.



Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus




Lisäinfoa

Kirjaudu

Kategoriat

Arkistot

Linkit